De zorg kampt met een structureel tekort aan jonge professionals. Ondanks de maatschappelijke relevantie van het werk, lukt het veel organisaties niet om jongeren aan zich te binden. Wat moet er anders? Livia van Rooij zocht het uit. Ze heeft een HR-achtergrond en deed tijdens haar master onderzoek naar wat jonge zorgprofessionals drijft. Haar conclusie? “Veel organisaties kijken nog te veel vanuit hun eigen structuur. Maar wie jong talent wil aantrekken, moet eerst écht begrijpen wat deze generatie belangrijk vindt”.
Waarom jongeren sneller wisselen van baan
Volgens Livia past het sneller wisselen van werkgever bij deze tijd, en dat ligt niet altijd bij de jonge professionals zelf. “De arbeidsmarkt is opener dan ooit en er liggen veel kansen. De nieuwe generatie kiest vooral voor persoonlijke groei en zingeving. Als een werkgever daar niet in meegaat, dan is de drempel laag om verder kijken. Dat betekent niet dat ze per se minder loyaal zijn, ze willen vooral blijven leren en van betekenis zijn”, voegt Livia toe. Hoe pak je dit als organisatie aan?
Zorg dat je als organisatie jouw kernwaarden goed (online) communiceert
“De nieuwe generatie is steeds meer op zoek naar de match tussen hun eigen kernwaarden en die van de organisatie,” zegt Livia. “Vergeet daarom vooral de kracht van sterke communicatie niet. Zorg ervoor dat jouw organisatie haar kernwaarden duidelijk en consistent (online) communiceert. Ga na of jouw kernwaarden zichtbaar zijn op je website, socialmediakanalen en in vacatureteksten. Potentiële werknemers willen zien welke principes de organisatie drijven, zodat ze kunnen beoordelen of deze aansluiten bij hun eigen overtuigingen. Organisaties die hun (externe) communicatie prioriteren, trekken sneller de juiste talenten aan en zorgen er voor dat werknemers zich vanaf het begin verbonden voelen met de missie en visie van de organisatie.”
“Maak dan vervolgens de drempel laag om binnen te stappen en speel hier creatief op in. Organiseer toegankelijke vormen van kennismaking, zoals een sfeerproeverij in de vorm van een talkshow of meeloopmiddag. “Je verlaagt de drempel én voorkomt mismatches, wat later tijd en geld bespaart”, adviseert Livia.
Investeer bewust in onboarding
“Wanneer je ze eenmaal binnen hebt, start de onboarding en dit wordt nog wel eens onderschat,” zegt Livia. “Voor jonge professionals is het belangrijk om snel te weten waar je aan toe bent. Wat wordt er van mij verwacht? Wie zijn de belangrijkste stakeholders waarmee ik moet samenwerken? Hoe kan ik het beste waarde toevoegen aan mijn team? De eerste weken zijn zeer bepalend voor hoe iemand zich voelt binnen de organisatie. Geef daar dus bewust aandacht aan”.
“En als je dan toch in de onboardingsfase zit, zorg er dan voor dat er een duidelijk groeipad is. Jongeprofessionals zijn steeds meer bezig met een leven lang leren. Ze willen weten hoe de toekomst er binnen de organisatie uitziet, welke ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden er zijn en hoe de organisatie hen daarbij ondersteunt. De oplossing? Verwachtingen managen vanaf het begin. En daar hoort ook de ondersteuning van mentaal welzijn bij…”.
Meer aandacht voor mentaal welzijn
“Het is namelijk niet te ontkennen dat jongere generaties kampen met hun mentale gesteldheid. Wees je hier van bewust en vergeet dit niet in de waan van de dag. De tijd nemen om een open gesprek aan te gaan overwelzijn, kan veel preventief werk verrichten. Burn-outklachten onder jonge werknemers zijn namelijk een groeiend probleem. Het sluimert vaak lang. Je kunt veel leed voorkomen als je er vroeg bij bent,” zegt Livia. Een reguliere check-in en oprechte vragen zoals “Hoe voel je je vandaag? Hoe kan ik je het beste ondersteunen?” kan echt al het verschil maken voor een gezonde en langdurige relatie”.
Geef ruimte aan een goede werk-privébalans
“Wat ook cruciaal is, is tijdig aandacht voor de werk-privébalans. Uit onderzoek blijkt dat jonge professionals vaak bereid zijn een baan af te wijzen indien de balans tussen werk en privé niet goed is. De coronapandemie heeft deze trend verder versterkt, doordat veel werknemers de voordelen van thuiswerken ervaren hebben. Thuiswerken in de zorg is natuurlijk lastiger, maar het flexibiliseren van werktijden zoals tijdig zelf kunnen schuiven met uren, wordt als enorm waardevol gezien”, vertelt Livia.
Wat je ervoor terugkrijgt
“Er leeft soms een gegeneraliseerd beeld dat jonge professionals lui of snel uitgekeken zijn,” zegt Livia. “Maar dat beeld is vaak een misverstand. Deze generatie bestaat uit individuen die hard werken, maar kritisch zijn, vragen stellen en zoeken naar betekenis in het werk dat ze doen. Ze willen zich ontwikkelen en impact maken en dat doen ze het liefst binnen een organisatie die hen serieus neemt. Als je hen daarin begeleidt en betrekt, krijg je er zeer gemotiveerde mensen voor terug die met energie, creativiteit en toewijding bijdragen aan betere zorg”, zegt Livia.
“Wie dus bereid is voorbij dat cliché te kijken en aansluit bij wat jongeren drijft, haalt toekomstig talent binnen, maar ook een frisse blik die bestaande structuren durft te bevragen. En dat is precies wat de zorg nu zo hard nodig heeft”, sluit Livia af.
Livia ontwerpt en verzorgt soft skill training programma’s op locatie. Haar trainingen zijn praktisch, wetenschappelijk onderbouwd en afgestemd op de behoeften van teams en organisaties. Nieuwsgierig naar wat zij kan betekenen voor jouw organisatie? Neem gerust contact op via info@businesscares.nl