Als je snel wil gaan, ga alleen. Als je ver wil komen, ga samen

Deze week was ik bij een overleg in een ziekenhuis, waarbij mij eens en te meer duidelijk werd hoeveel beter de zorg er van wordt als artsen en verpleegkundigen samen werken aan de zorg voor morgen.

In dit ziekenhuis is het nodig om de SEH afdeling uit te breiden en op onderdelen te vernieuwen. Voor er überhaupt een bouwvakker in beeld komt, een schilder over de gangen loopt (als dat tegenwoordig al lukt om die te vinden) gaan de artsen en verpleegkundigen samen met anderen in overleg over hoe zij de spoedpatiënt het beste kunnen behandelen en verzorgen, nu en in de komende jaren. En dat samen gaat verder dan de muren van het ziekenhuis.  Samen is ook overleg met eerstelijnsverblijf organisaties, de thuiszorg, de ambulance dienst en andere zorg-collega’s. Samen in het ziekenhuis en samen in de regio! Wie is die patiënt van morgen, wat verwacht die van ons?  Wat hebben wij nodig om die spoed eisende zorg voor morgen anders te organiseren?

Een broedende kip moet je niet storen, dus in mijn rol als interim zorgmanager kijk ik tevreden toe wat deze mensen, met hart voor de zorg en hun organisatie, voor hun huidige en toekomstige patiënt bedenken en uitwerken. Omdat je samen veel verder komt, ligt er (en ook nog binnen no time) een uitgedacht plan bij mij op het bureau. En dan ben ik aan zet. “Of ik effe wat wil regelen”. Samenwerkingsafspraken in de regio maken en zorgen voor de realisatie van de nieuwe spoedeisende hulp volgens het gezamenlijke plan. Dat doe ik met liefde mensen.

Samen voor de zorg voor morgen!

Simon van der Weijden