Afgelopen weekend kwam ik tijdens het bladeren door mijn foto’s bij een afbeelding van een creatie die we gemaakt hebben voor het bloemencorso in Vollenhove, project M.O.T.O uit 2009.
Al sinds mijn jeugdjaren ben ik actief deelnemer aan het bloemencorso. Het jaar rond werken we als groep samen aan één doel, een bijzondere creatie vol dahlia’s en andere materialen door de straten van ons mooie stadje laten rijden. Onze wagenbouwgroep Venomenaal bestaat inmiddels al meer dan 16 jaar en in die periode hebben we ons als vereniging steeds verder ontwikkeld. Qua rolverdeling en impact best wel vergelijkbaar met een mini onderneming. Ik beleef hier heel veel plezier aan en heb hier door de jaren heen vanuit diverse rollen een bijdrage mogen leveren.
Zoals gezegd kwam ik een foto tegen van onze creatie Project M.O.T.O, een wagen die ik ontworpen heb samen met mijn broer Jesper. Mooie herinneringen, waar ik graag uitgebreid over vertel, maar er was iets anders wat me opviel. De afkorting M.O.T.O. staat voor Menselijke Ontplooiing binnen Technologische Ontwikkelingen. Toen uitgebeeld als mens en motor inéén, zoals je op de foto ziet. Wat ik toen niet kon bevroeden is dat dit inmiddels zeer actueel is. Iets waar ik tegenwoordig bijna dagelijks mee bezig ben vanuit mijn rol als projectleider bij diverse zorgorganisaties. Technologie inzetten ter ondersteuning van die menselijke ontplooiing.
Eerlijkheidshalve gaat het bij “mijn” projecten om Menselijke Ontplooiing door gebruik van Technologische Ontwikkelingen (lees innovatie). Maar toch kwamen we in 2009 aardig in de buurt van de actuele opdracht van o.a. de zorg. Want om innovatie succesvol in te zetten in de zorg is het van groot belang je te richten op die menselijke ontplooiing. Of het nu gaat om de cliënt/patiënt, bij bijvoorbeeld de inzet van een medicijndispenser voor automatisch aanreiken van medicatie of om de professional, bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Het gaat erom dat de mens door middel van technologie geholpen is in het dagelijks leven of werk.
Soms mis ik de drive nog weleens bij een innovatie project initiatie. Dan merk ik dat het innoveren of zelfs de techniek een doel op zich wordt. Ik begrijp dat organisaties soms in deze valkuil vallen. Immers het is prettig om jezelf te kunnen promoten als innovatieve organisatie en in veel gevallen fijn dat hier subsidies voor beschikbaar zijn om dit te financieren. Maar hoe zonde is het als de desbetreffende innovatie een minimale voedingsbodem heeft, omdat de ontplooiing van mensen en de ontwikkeling en inzet van technologie niet hand in hand gaan, en daarmee elkaar versterken.
Kortom, vergeet bij de inzet van innovatie niet de M.O.T.O.-toets!
Karsten Straatman