Het waarom van een interim-manager

Als interim-manager krijg ik regelmatig de vraag of ik niet in dienst wil komen. Dat is natuurlijk fijn om te horen, want dan zijn mensen blij met wat je doet. Meestal komt dat plezier van samenwerken van twee kanten en vind ook ik het werk prettig bij de desbetreffende organisatie. Toch blijf ik me graag als interim-manager inzetten. Maar waarom zou je dat doen? Waarom niet gewoon in dienst gaan? Er is immers werk zat.

Voor mij is dat een hele bewuste keuze. Als je vele jaren in de zorg hebt gewerkt, en ziekenhuizen en de ouderenzorg je als een jas past, heb je veel al eens eerder meegemaakt. Er is voor mij niets mooier dan die bagage van ervaring en kennis in te zetten om een ander een stap verder te helpen.

De rol die je hebt in een interim-opdracht heeft voor mij alles te maken met afstand en nabijheid. Al duurde het een aantal jaar voordat ik daarachter kwam. Als tijdelijke collega kun je iemand zijn die niet ‘even een klus komt klaren’, maar iemand die een nabije collega is met hart voor de zaak. Juist doordat je van buitenaf komt, kun je de organisatie en haar processen en samenwerkingsverbanden op een vernieuwende manier zien. Het is waardevol als iemand waardevrij een kritische blik op de organisatie kan werpen, niet met oordelen komt en kan zoeken naar slimmere oplossingen.

Als me dan die vraag komt: waarom ben jij interimmer? Dan maak ik wel eens de vergelijking met de Domtoren in Utrecht. In de Domstraat, een klein oud straatje direct onder de toren, zag ik eens een mooie kookwinkel met prachtige ‘keukenhebbedingetjes’ in de etalage. Ik keek daar naar een heel gedetailleerd en waardevol stukje Utrecht. Slechts tien meter verderop was de ingang van de Domtoren. Als ik tien meter verderop zou staan, op die 112 meter hoge toren, dan heb ik een heel ander zicht op Utrecht. Geen details, maar een breder beeld. Een andere kijk met andere vragen en ook andere antwoorden.

Beide beelden zijn van belang om de stad te kennen. De details beneden maar ook de grote lijnen die je vanaf de Dom kunt zien. Zo is dat ook met het begrijpen van de zorg en al haar complexe processen. Ken de inhoud, maar begrijp ook de context. Vul elkaar aan met kennis van de details omdat je al jaren werkt bij de organisatie, maar laat je ook verrassen door de frisse kijk van die buitenstaander.

Daarom ben ik met plezier interim-manager.

(Geschreven door Simon van der Weijden)