Interview met Simon van der Weijden: Geef ruimte om te leren en kijk met een andere bril naar je eigen mensen.

Met jarenlange ervaring in managementfuncties in de zorg en daarbuiten, deelt Simon zijn inzichten over zorgwerkgeverschap voor morgen; een vernieuwende aanpak als antwoord op het arbeidsmarktvraagstuk in de zorg.

“Bij Businesscares helpen we zorgorganisaties met interim-management. Hoewel dit vaak erg waardevol blijkt, blijft het een tijdelijke oplossing en realiseren we ons tegelijkertijd dat deze aanpak niet duurzaam is”, benadrukt Simon. En dan ontstaat de vraag, hoe kunnen we organisaties helpen om structurele oplossingen te vinden voor hun management en het optimale uit de eigen organisatie halen?

Antwoord in de eigen organisatie
Het antwoord ligt besloten in de organisatie zelf, al zijn zorgorganisaties zich hier niet altijd van bewust. De neiging bestaat om naar buiten te kijken wanneer er een vacature ontstaat voor een manager. Vaak werpen we de hengel uit, terwijl er intern nog veel onbenut potentieel aanwezig is. “Wanneer ik een nieuwe interim-opdracht vervul, vraag ik me in sommige situaties af: waarom iemand van buiten halen, is er in deze organisatie niet iemand die met enige ondersteuning dit zou kunnen doen of hier naartoe zou kunnen groeien?”

Simon benadrukt het belang voor organisaties om pro-actiever en gerichter in te zetten op leiderschapsontwikkeling. “We leggen in de gezondheidszorg veel nadruk op kennis en ervaring, bij leidinggevende functies,” deelt Simon. Wanneer hij organisaties vraagt of ze competentiegericht selecteren, is het antwoord bijna altijd: ‘Jazeker, dat doen we!” In de praktijk blijkt dit niet uit het selectieproces. Er wordt vaak vastgehouden aan de nodige jaren ervaring en gerichte opleiding in de zorg, voordat serieus wordt overwogen om met een kandidaat in gesprek te gaan. Het is noodzakelijk dat we hier verandering in brengen zegt Simon; “we kunnen het ons niet langer permitteren”. Bovendien blijkt dat focussen op een beperkt aantal en voor de functie relevante competenties een stuk effectiever is en het de mogelijkheid biedt om met een veel ruimere groep potentiele managers in gesprek te gaan.

Benut je potentieel.
Door aan de hand van een beperkt aantal en voor de functie en situatie relevante competenties op zoek te gaan, zul je als zorgwerkgever een andere groep kandidaat managers “aanboren”. Simon ziet nóg een mogelijkheid om een nieuwe groep potentiele managers te benaderen, immers zo zegt Simon “in een zorgorganisatie met duizenden medewerkers gaat het er bij mij niet in dat daar geen parels tussen zitten”. Mensen met talenten en ambities die met ondersteuning zich kunnen ontwikkelen tot de nieuwe manager waar jij als zorgwerkgever naar op zoek bent. “Geef ruimte om te leren en kijk met een andere bril naar je eigen mensen”

In contact komen met Simon kan via simon@businesscares.nl