Potentieel benutten in je eigen organisatie

Wist je dat focussen op de sterke punten van medewerkers kan leiden tot meer succes, zowel voor de medewerker als voor uw organisatie?

‘Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal’, dit hoor ik vaak binnen organisaties, maar waar blijkt dat eigenlijk uit? Ik merk in mijn opdrachten dat deze ‘mens’ deze uitspraak verschillend ervaart. Daarbij ervaar ik zelf dat er in veel organisaties nog steeds wordt gedacht vanuit problemen, pas dan kan er verandering ingezet worden is de gedachte. Ik merk dat ik steeds vaker voor een dilemma sta wanneer ik sollicitanten krijg op gestelde vacatures. Deze vacatures zijn gericht op precieze kennis (lees diploma) en ervaring. Hierin wordt in eerste instantie niet geselecteerd naar eigen potentieel. Terwijl ik van mening ben dat je je eigen potentieel beter kunt benutten en zo kunt voortbouwen op wat al goed gaat. Daarbij komt dat wanneer je talent niet benut wordt, men dit over het algemeen ervaart als zich niet gewaardeerd voelen, je geeft hierdoor geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling EN de organisatie.

Juist in crisistijd is het van belang om de ‘individuele’ medewerkers aan boord te houden. Daarom kies ik ervoor om kennis (wat weten we), vaardigheden (wat kunnen we) en eigenschappen (wat zijn we) centraal te zetten. Door creatiever naar de arbeidsmarkt kijken en hierbij competentiemanagement als kern van het gehele personeelsbeleid in te zetten is meer dan wenselijk. Het effect op werkplezier en ziekteverzuim zal je doen verbazen!

Vaak zijn we nog altijd gefocust op de huidige kennis en ervaring van mensen binnen de organisatie, ik wil iedereen uitdagen om uit deze comfort -zone te komen en te kijken naar potentieel geschikte kandidaten binnen je eigen organisatie. Hoe doe je dat eigenlijk?

• Hou de kern van de functie voor ogen
• Bedenk welke competenties daarvoor nodig zijn (in plaats van kijken naar ervaring en kennis)

Ook het vormen van een team is een ontzettend belangrijk aspect, productie en efficiëntie in een team zijn terug te leiden wanneer er aandacht is voor de samenstelling van een team. Continu investeren in de ontwikkeling van de medewerker en het team zal centraal moeten komen te staan.

Ik zie dat er in het werkveld altijd bereidheid is om te veranderen, maar verandering komt vaak toch niet tot stand om verschillende redenen. Businesscares helpt zorgorganisaties om anders naar hun arbeidsmarktbeleid te kijken en anders met hun potentieel om te gaan.

Geschreven door Wilma Woker

—————————————————————————————————————-

Heeft u een vraag over potentieel benutten in de eigen organisatie of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Laat uw gegevens achter  op onze contactpagina en wij nemen z.s.m. contact met u op. U kunt ons ook bereiken op 06-58935723 of via karsten@businesscares.nl