Denk groot, maar laat de kleine dingen je gelukkig maken

Foto van Wilma Koch

Deze week reed ik op de snelweg langs een groot billboard. Daar werd ik getroffen door de tekst die erop stond: “Denk groot, maar laat de kleine dingen je gelukkig maken.” Deze mooie quote vat in één zin de essentie en de opdracht van de zorg samen.

Overal hoor en lees je over de aanzienlijke opdracht waar de gezondheidszorg voor staat. Deze opdracht vraagt om groot te denken, nieuwe en ongebaande paden te bewandelen en een verandering teweeg te brengen bij alle betrokkenen. Maar laten we niet vergeten dat het in de zorg vooral om de kleine dingen gaat die de zorg groot maken. Een glimlach, een arm, een goed gesprek. Juist deze kleine gebaren kunnen mensen gelukkig maken.

Dus terwijl we streven naar vooruitgang en vernieuwing, laten we niet vergeten om aandacht te hebben voor de kleine momenten. Laten we waardering hebben voor de kleine overwinningen. De glimlach op het gezicht van een patiënt en de dankbaarheid die we voelen wanneer we een verschil kunnen maken, zelfs op de meest alledaagse manieren.

Het is daarom een oproep aan iedereen die werkzaam is in en voor de zorg: Denk groot, maar laat de kleine dingen je gelukkig maken…

(Geschreven door Wilma Koch)