Schaap met de vijf poten; met vier loopt net iets makkelijker

In de afgelopen tijd heb ik verschillende mensen aan een leuke opdracht of mooie nieuwe baan mogen helpen bij een van onze opdrachtgevers. Dit doe ik met veel plezier en geeft veel voldoening. Het vinden van de juiste kandidaat begint altijd met een profiel, een vacaturetekst of een opdrachtomschrijving. Wat mij opvalt is dat de profielen vaak heel uitgebreid zijn. Naast een uitleg over de achtergrond en functie, bestaat het profiel uit fikse lijsten met kenmerken, eigenschappen en eisen waaraan iemand moet voldoen. Als ik daar dan over in gesprek ga, dan hoor je geregeld “we zoeken eigenlijk een schaap met vijf poten”.

Een schaap met vijf poten bestaat niet, dus waarom zou je die dan gaan zoeken? Daarnaast vijf poten loopt niet eens makkelijk. Als we daar dan over spreken, volgt uiteindelijk altijd een gesprek over wat men nou echt belangrijk vindt in een kandidaat en komen we tot de kern van de functie of opdracht. Al gauw heeft het schaap dan vier poten en in sommige gevallen zelfs drie. Uiteraard niet met het doel om de eisen te versoepelen, maar om de “vind” kans voor ons en onze opdrachtgever te vergroten.

Mijn ervaring is dat als je een vacature of opdracht terugbrengt naar de kern, de essentie vaak heel anders blijkt dan de gekregen omschrijving deed vermoeden en er veel meer passende “schapen” in beeld komen.

Deze ervaringen laat maar weer eens zien dat als je echt het verschil wil maken, je in een vroegtijdig stadium met elkaar in gesprek moet over de functie of de opdracht, zodat je het schaap kunt terug brengen naar het minimaal gewenste aantal poten. En, van schapen met vier poten zijn er immers ook veel meer.

Een mooi voornemen voor deze lente, samen op zoek naar schapen met vier poten; dat loopt net iets makkelijker.